REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzepis na pączki luksusowe. Tak dobre, że znikają z prędkością światła

Przepis na pączki luksusowe. Tak dobre, że znikają z prędkością światła

pączki
fot. screen Youtube / Танюшина Кухня

Szukasz przepisu na deser, którym w tłusty czwartek będzie się zjadać cała rodzina? Polecamy pączki luksusowe, które są miękkie, puszyste i wyśmienite. Ich wygląd jest niesamowicie apetyczny, a pączki są łatwe w wykonaniu i trafią w każdy gust kulinarny. To jeden z tych przepisów, który warto odtwarzać częściej niż tylko od święta.

REKLAMA

Za kilka dni obchodzić będziemy tłusty czwartek, czyli dzień, w którym wszystkie diety można odłożyć na bok i pozwolić sobie na więcej, a nic tak nie umila życia jak słodkości. W karnawale nie może zabraknąć na naszych stołach pączków. Ciasto tradycyjnie przyrządzane na drożdżach osiąga maksymalny poziom puszystości i smaku. Pączki luksusowe mają wszystko to, czego oczekuje każdy smakosz.

Przepis na pączki luksusowe

Składniki na ok. 16 pączków:
Rozczyn:
» mleko ciepłe – 50 ml,
» cukier – 1 łyżka,
» mąka – 1 łyżka,
» drożdże świeże – 30 g.

Ciasto:
» masło – 100 g,
» mąka pszenna – 500 g,
» cukier – 5 łyżek,
» żółtka – 7 sztuk,
» mleko – 200 ml,
» spirytus lub ocet – 2 łyżki,
» sól – szczypta.

REKLAMA

Dodatkowo:
» marmolada,
» olej + smalec do smażenia,
» cukier puder,
» skórka pomarańczowa.

Wykonanie:
Składniki na rozczyn umieść w naczyniu, drożdże rozetrzyj w mleku. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 10-15 min.

W misie robota umieść cukier i żółtka, miksuj przez kilka minut, aż powstanie biała, błyszcząca masa. Dodaj do niej mąkę, sól, spirytus i mleko – wyrabiaj przez kilka minut, a potem wlej płynne masło i znów mieszaj na wolnych obrotach kolejnych kilka minut.

Ciasto przełóż na stolicę i wyrabiaj rękoma przez 10 minut. Odstaw je na półtorej godziny do wyrośnięcia. Później odpowietrz, uderzając masę pięścią, krótko zagniataj.

REKLAMA

Ciasto podziel na porcje – powinieneś uzyskać ok. 16 kulek o masie ok. 65 g. Z każdej porcji formuj pączka, delikatnie przygnieć i kładź na blacie posypanym odrobiną mąki. Przykryj pączki i zostaw w spokoju na pół godziny.

W garnku rozgrzej olej ze smalcem do temp. 175°C i smaż pączki przez 2,5 minuty z obu stron, a następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Zaraz potem możesz je nadziewać i obsypać cukrem pudrem lub ozdobić w inny sposób.

Czytaj też: Użyj tej mąki, a unikniesz twardych faworków. Będą kruche i delikatne

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA