Pampuchy niewątpliwie są jednym z klasyków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale istnieje kilka propozycji, które pozwolą uzyskać niezwykle ciekawą formę.
Od wielu lat słynne kluski parowe stanowią jeden z klasyków polskiej kuchni. Można je podawać na różne sposoby. Poniższa propozycja od Ewy Wachowicz daje niesłychaną różnorodność w wyborze.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki stopionego masła
30 g drożdży
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do nich szczyptę cukru i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia, a pozostałą mąkę przesiewamy i dodajemy z jajkami do rozczynu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodajemy masło i sól i wciąż wyrabiamy, a potem ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta formujemy kule i układamy je na stolnicy. Stawiamy je w ciepłym miejscu. Kiedy już urosną, gotujemy je na parze. Możemy je później podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.