Przepis na pełne smaku kotlety a’la gołąbki. Zrobisz je błyskawicznie

kotlety gołąbki
fot. Pixabay

Kotlety a’la gołąbki pieczone w piekarniku to pomysł na wyśmienity obiad dla wszystkich domowników. Robi się je szybciej niż tradycyjne gołąbki, a to dlatego, że nie wymagają zawijania. Podane z domowym sosem pomidorowym smakują niemal tak samo. Sprawdź recepturę na szybkie kotlety a’la gołąbki.

REKLAMA

Kotlety a’la gołąbki to świetna propozycja na wyjątkowy obiad w weekend. Sprawdzą się też, gdy czekamy na wizytę gości. Stwórz pyszną potrawę, która zachwyci wszystkich swoim apetycznym wyglądem oraz smakiem. Kotlety bez problemu upieczesz w piekarniku, co sprawi, że będą bardzo dietetyczne. Do kotletów dodaj już wcześniej ugotowany ryż. Jeśli wrzucisz do gołąbków surowe ziarenka, wtedy gdzieniegdzie mogą być twarde i surowe. Co prawda kotlety a’la gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym, ale nic się nie stanie, gdy podasz do nich, chociażby sos z grzybów leśnych.

Kotlety a’la gołąbki – przepis

Składniki na 4-5 porcji:
400 g kapusty białej
szklanka ryżu białego długoziarnistego
łyżeczka majeranku suszonego
500 g mięsa mielonego
cebula
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
2 jajka

REKLAMA

Składniki na sos pomidorowy:
szczypta ziół prowansalskich
2 puszki pomidorów drobno krojonych
łyżeczka przecieru pomidorowego
szczypta cukru
pieprz, sól

Wykonanie:
Ugotowany w osolonej wodzie ryż odstawiamy do pełnego wystygnięcia. Kapustę ścieramy na tarce, przekładamy do miski. Wrzucamy mięso mielone, zimny ryż, przyprawy, startą cebulę, czosnek. Dodajemy jajka i wszystko dobrze mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety i odstawiamy na moment. Pomidory z puszki przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy odrobinę cukru, zioła prowansalskie i przecier pomidorowy, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i blendujemy.

REKLAMA

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niedużą ilością oliwy umieszczamy przyrządzone kotlety, po czym zalewamy je sosem co najmniej do połowy, przykrywamy całość. Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 min, później zdejmujemy pokrywkę i pieczemy następne 10 min. Co pewien czas kontrolujemy ilość sosu i uzupełniamy wodę w razie potrzeby.

Podziel się: