Zupa grzybowa niewątpliwie zajmuje wysoce zasłużone miejsce w tradycji polskiej kuchni. Poniższa propozycja jej podania jest dowodem na to, dlaczego tak wielu z nas ją uwielbia.
Zupa grzybowa jest nie tylko znakomitym pomysłem na świąteczny stół, ale także propozycją na obiad każdego innego dnia. Poniższy przepis pozwala ją przygotować kazdemu!
Składniki:
600 g grzybów świeżych lub mrożonych
2 łyżki masła
1 drobno posiekana cebula
1,5 litra gorącego bulionu np. jarzynowego, drobiowego, wołowego
2 łyżki natki pietruszki
200 g ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
Grzyby myjemy i suszymy, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na maśle. Po pięciu minutach dodajemy grzyby, wlewamy bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem.