Przepis od mojej prababci zachwyci każdego nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Sprawdź i zaskocz swoich bliskich tym niesamowitym daniem.
Ryż uwielbiają prawie wszyscy, można robić go w wielu różnych wariantach, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowaliście. To receptura mojej prababci, która przechodzi z pokolenia na pokolenie.
Przepis od mojej prababci. Już zawsze będziesz robić ryż w ten sposób
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki gorącej wody
oliwa z oliwek
4 jajka
sól
200 g śmietany gęstej
szczypiorek
5 małych pomidorków
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wsyp ryż i smaż go przez 3 minuty, mieszając. Wlej wodę, wymieszaj, a następnie przykryj pokrywką i duś przez 10 minut na średnim ogniu. W misce wymieszaj jajka ze śmietaną gęstą, solą, posiekanym szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorkami. Wymieszaj i całość wlej do podsmażonego ryżu na patelni, a potem przykryj przykrywką i gotuj przez 10-15 minut.
Przy pomocy dużego talerza obróć ryż na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smaż pod przykryciem. Zdejmij całość z patelni i krój na kawałeczki. Posyp pietruszką i gotowe, smacznego!