Nie ma to, jak gołąbki u Roberta Makłowicza. Znawca polskich smaków z chęcią zdradza swoje sprawdzone przepisy. Tym razem podzielił się recepturą na smakowite gołąbki, którą znajdziecie poniżej. Wyjaśniamy krok po kroku, jak je przygotować.
Co powoduje, że gdy raz przetestujecie recepturę na gołąbki Roberta Makłowicza, nie będziecie chcieli przyrządzać gołąbków z innych przepisów? Sekretem smaku tego dania jest dodatek boczku. Krótko podsmażony na patelni uwypukli walory smakowe całej potrawy i sprawi, że nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Przygotuj gołąbki według receptury Roberta Makłowicza.
Przepis Roberta Makłowicza na gołąbki
Składniki:
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 główka kapusty
100 g surowego wędzonego boczku
300 g mielonego mięsa wołowego
300 g ryżu
1 cebula
pieprz, sól
2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób wykonania:
Umyj i delikatnie oderwij od głąba liście kapusty, a potem je obgotuj – powinny być delikatnie zmiękczone, lecz nie rozgotowane (czas gotowania to ok. 10 minut). Usuń z nich twarde końcówki oraz nasady. Nastaw wodę i ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Niemal tak samo postępuj z boczkiem. Podsmaż go na suchej patelni, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dorzuć cebulę. Ugotowany i lekko ostudzony ryż przełóż do mięsa mielonego, dodaj boczek z cebulą. Farsz wymieszaj i dopraw do smaku. Kładź go w liście kapusty i zawijaj gołąbki. Kilka liści zostaw – wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Na nich połóż gołąbki, zalej je sosem pomidorowym lub wodą. Piecz 3 godziny w temperaturze 180°C.