Nie ulega wątpliwości, że pyzy to jedna z ulubionych potraw Polaków i chyba najsmaczniejsze danie, które można stworzyć z ziemniaków. Nic dziwnego, ziemniaczane kule z apetycznym farszem, z dodatkiem chrupiących skwarek i cebulki to feta dla podniebienia. Ewidentnie Robert Makłowicz też je uwielbia, ponieważ stworzył doskonałą recepturę, którą właśnie prezentujemy.
Pyzy to potrawa, którą przygotowuje się od pokoleń. Do dziś są niesłychanie popularne i uwielbiane przez większość z nas. Do pyz z nadzieniem mięsnym można podać zasmażaną kapustę lub surówkę z marchewki i jabłka.
Przepis Roberta Makłowicza na pyzy ziemniaczane
Składniki na ciasto:
2 jajka
1 kg ziemniaków tartych (należy je odstawić na pół godz., aby puściły sok)
pół szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej i pszennej
Nadzienie:
1 jajko
300 g wieprzowiny bez kości
1 cebula
pieprz
1 szklanka bułki tartej
sól
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie nadzienia:
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oleju. Pokrój w kostkę mięso i dosyp do podsmażonej cebuli. Wszystko musi się poddusić – możesz dodać odrobinę wody, aby cebula się nie przypaliła. Mięsny farsz dopraw pieprzem i solą, po czym odstaw go do wystygnięcia. Nadzienie zmiel, dodaj jajko, dosyp tartą bułkę (może być też bułka namoczona w wodzie), dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj masę.
Przygotowanie ciasta:
Odcedź płyn z ziemniaków, dodaj do nich jajka oraz mąkę pszenną. Ugnieć ziemniaki z dodatkami na zwartą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie i słabo klejące, dosyp trochę mąki ziemniaczanej. Namocz dłonie w wodzie, następnie w mące i wyrabiaj ciasto. Formuj dłońmi placek, włóż do niego mięsne nadzienie, a potem zawiń starannie z każdej strony i uformuj kulę. Każdą partię knedli gotuj w osolonym wrzątku około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Gotową porcję knedli wyłóż na talerz i polej okrasą.