Królową polskich stołów już dawno mianowano sałatkę jarzynową. Zgadzasz się z tym? Nie masz wyjścia, zwłaszcza jeśli nie szukasz nowych przepisów na witaminowe dodatki i stawiasz tylko na klasykę. To błąd. Gdy choć raz skosztujesz sałatki szynkowej, będziesz oczarowany jej smakiem. I niewykluczone, że od tego momentu to ta kompozycja zawładnie twoją kuchnią. Wypróbuj przepis siostry Anastazji na pyszną sałatkę szynkową.
My Polacy mamy słabość do sałatek z majonezem. Widać to bardzo dokładnie po przepisach, gdzie często w roli sosu występuje właśnie on. Tym razem nie mogło być inaczej. Majonez znajdzie się w tej sałatce, oczywiście tylko jako skromny dodatek, bo gwiazdami tej odsłony sałatki są: szynka, ananas, kukurydza, czerwona cebula, ogórki kiszone, jabłka i kilka innych dodatków na czele ze szczypiorkiem.
Mieszanka ma wyrazisty smak i zachwyci każde podniebienie, nawet najbardziej wymagające. Sprawdzi się na imprezach okolicznościowych i jako dodatek do obiadu. Zresztą fantastyczne smakuje solo, np. z kromką chleba. Z powodzeniem zastąpi pospolitą jarzynową na imieninach u cioci czy komunii. Koniecznie zajrzyj do tego przepisu od mistrzyni gotowania.
Przepis siostry Anastazji na sałatkę szynkową
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek selera naciowego
2 pomidory
1 czerwona cebula
6 jajek
¼ kg szynki
2 jabłka
3 ogórki kiszone
1 puszka ananasa
pieprz i sól
szczypiorek
3 łyżki majonezu
Wykonanie:
Odcedzamy seler z zalewy i drobno kroimy. Z ananasem i kukurydzą postępujemy podobnie, ale tylko owoc kroimy w kostkę. Kiszone ogórki, wędlinę i ugotowane jajka również rozdrabniamy. Cebulę siekamy, a pomidory obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, łączymy z majonezem, pieprzem i solą. Starannie mieszamy i dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego.
Sprawdź też przepis Ewy Wachowicz na sałatkę z selera.