Pierogi ruskie to prawdziwy klasyk kulinarny, uwielbiany przez miliony Polaków. Aktualnie internet podbija przepis na pierogi z 1920 roku, które wychodzą wręcz obłędnie – już 100 lat temu, ludzie wiedzieli jak przyrządzić je celująco. Także i my prezentujemy dawną recepturę, abyście mogli spróbować odrobiny historii.
Przepisów na tę potrawę jest naprawdę ogrom, ale tak na dobrą sprawę w każdym domu przygotowuje się je trochę inaczej. Niektórzy lubią eksperymentować z przepisami i ulepszają je na swój sposób, tak właśnie powstaje mnóstwo nowych receptur.
Część osób na pewno pomyślała, że przez ostatnie 100 lat przyrządzanie różnych potraw uległo zauważalnym zmianom, natomiast w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.
Pierogi ruskie sprzed 100 lat – przepis
Składniki:
Ciasto:
400 ml ciepłej wody
800 g mąki pszennej
15 g soli
15 ml oleju
Nadzienie:
800 g tłustego sera białego
800 g ziemniaków
1 łyżeczka cukru
2 cebule
sól i pieprz
Przygotowanie:
Na początku zrób farsz do pierogów. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni, dodając też cukier. Gdy się zeszkli, odstaw ją z palnika. Do ostudzonych ziemniaków dodaj cebulę i twaróg. Wszystko zamieszaj, dopraw też szczyptą soli i pieprzu. Farsz jest gotowy, a więc pora na zabrać się za ciasto.
Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej olej i szczyptę soli. Powoli wlewaj ciepłą wodę i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już sprężyste, miękkie i nieprzyklejające się do rąk, odłóż je i nakryj (np. miską) na pół godziny. Po tym czasie, ciasto rozwałkuj na grubość nie większą niż 2 mm. Przy użyciu szklanki, powycinaj pierścienie z ciasta, a na środku umieść nadzienie, na końcu zlep pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj około 4-5 minut, aż wypłyną. Smacznego.