Przepyszne ciasto w 30 minut, które zachwyci każdego swoim smakiem. Jest niezwykle kremowe, delikatne i mięciutkie jak puszek. Poznaj przepis.
To ciasto bazuje na puszystym biszkopcie i masie serowej z dodatkiem brzoskwiń, a na końcu posypane prażonymi migdałami. Jest tak delikatne i pyszne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis i wypróbuj!
Przepyszne ciasto w 30 minut. Tak delikatne, że musisz wypróbować
Składniki:
Biszkopt:
» 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
» 3/4 szklanki cukru (lub 150 g)
» 1/2 szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
» 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
» 2 łyżki wody
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
» 1 kg serka vitella naturalnego
» 2 galaretki brzoskwiniowe + 1,5 szklanki wody
» 500 ml śmietany kremówki
» 4 łyżki cukru pudru
» dżem brzoskwiniowy
» brzoskwinie w puszce
» prażone migdały
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka oddziel od żółtek, a do miski wsyp mąkę, skrobię ziemniaczaną i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj stopniowo cukier. Potem dodaj żółtka oraz wodę i krótko zmiksuj. Dodawaj mąkę i mieszaj szpatułką, a potem wlej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na dwa blaty.
Masa:
Galaretkę rozrób w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Serek dodaj do miski, a potem wsyp cukier i zmiksuj. Dodaj chłodną galaretkę, zmiksuj, a na koniec dodaj drobne kawałki brzoskwiń i wymieszaj. Wylej masę na blat, a potem przykryj drugim. Posmaruj wierzch dżemem brzoskwiniowym i posyp prażonymi migdałami, a potem włóż do lodówki do czasu, aż masa stężeje. I gotowe, smacznego!