Przesolony sos to zmora każdego, kto gotuje na co dzień. Czy można jeszcze go uratować? Okazuje się, że jest pewien składnik, który przywraca smak nawet najbardziej przesolonym sosom, a w dodatku każdy ma go w swojej kuchni!
Sól to najważniejsza przyprawa każdej potrawy, a zwłaszcza sosu. Łatwo jest jednak przesadzić z jej ilością, dlatego najlepiej jest zawsze posolić mniej, a gdy sos będzie gotowy – dosolić i próbować do momentu, aż będzie idealny.
Ale co, jeśli posoliliśmy „na oko” i jest tak bardzo słony, że nie da się go jeść? Co zrobić, żeby uratować jego smak, a nie wyrzucać? Poznaj najlepszy i najbardziej skuteczny sposób.
Przesolony sos? Dodaj ten składnik, będziesz zaskoczony!
Składnik, który ratuje zbyt słony sos ma każdy z nas w swojej kuchni. Mianowicie, chodzi tutaj o mleko. Dzięki niemu zneutralizujesz słony smak. Wystarczy, że dolejesz go odrobinę do sosu. Dolewaj powoli i od razu próbuj czy sos jest dobry. Ten sposób jest bardzo pomocny i działa za każdym razem, dlatego warto go zapamiętać.