REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzesolony sos? Ten jeden popularny składnik uratuje jego smak

Przesolony sos? Ten jeden popularny składnik uratuje jego smak

przesolony sos
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Przesolony sos to zmora każdego, kto gotuje na co dzień. Czy można jeszcze go uratować? Okazuje się, że jest pewien składnik, który przywraca smak nawet najbardziej przesolonym sosom, a w dodatku każdy ma go w swojej kuchni!

REKLAMA

Sól to najważniejsza przyprawa każdej potrawy, a zwłaszcza sosu. Łatwo jest jednak przesadzić z jej ilością, dlatego najlepiej jest zawsze posolić mniej, a gdy sos będzie gotowy – dosolić i próbować do momentu, aż będzie idealny.

Ale co, jeśli posoliliśmy „na oko” i jest tak bardzo słony, że nie da się go jeść? Co zrobić, żeby uratować jego smak, a nie wyrzucać? Poznaj najlepszy i najbardziej skuteczny sposób.

Przesolony sos? Dodaj ten składnik, będziesz zaskoczony!

przesolony sos
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Składnik, który ratuje zbyt słony sos ma każdy z nas w swojej kuchni. Mianowicie, chodzi tutaj o mleko. Dzięki niemu zneutralizujesz słony smak. Wystarczy, że dolejesz go odrobinę do sosu. Dolewaj powoli i od razu próbuj czy sos jest dobry. Ten sposób jest bardzo pomocny i działa za każdym razem, dlatego warto go zapamiętać.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA