Psotnik to proste i smakowite ciasto. Znika co do okruszka

ciasto z bakaliami
fot. screen Youtube / Easy Quick Recipes

Lubisz proste i zarazem efektowne ciasta z bakaliami? Jeśli tak, to dzisiejszy przepis na „Psotnika” nie może cię ominąć. Najeżone owocami ciasto maślane wyglądem przypomina popularny keks, ale smak i konsystencję ma nieco inną. Zawsze, gdy wjeżdża na stół, wywołuje same zachwyty i najczęściej nie zostaje po nim nawet okruszek. Na próżno szukać takiego wypieku w cukierni. Jeśli nawet uda ci się taki odnaleźć, to nie będzie on tak aromatyczny i pyszny, jak ten domowy. Dzięki tej recepturze stworzysz całą blaszkę wyjątkowego deseru, który zaspokoi apetyt całej rodziny.

REKLAMA

Ciasto Psotnik podbije każdy stół

Deser ten wygląda i pachnie niesamowicie. Po przekrojeniu widać kawałki owoców wyglądające kolorowo i apetycznie, a wypiek wspaniale pachnie pomarańczą. Wszystko za sprawą soku owocowego. To właśnie w nim długo moczą się suszone morele, rodzynki, banany, gruszki czy inne owoce. Mieszanka trafia potem do ciasta, nadaje jej smaku i zapewnia lepszą wilgotność. Dodatkowo zapach zostaje podrasowany ekstraktem waniliowym. Psotnik jest prosty w wykonaniu, o czym za chwilę sam się przekonasz. Smakuje rewelacyjnie i uświetni przyjęcia, imprezy lub spotkania rodzinne. A do popołudniowej kawy czy herbaty jest wprost stworzony.

Przepis na ciasto Psotnik

Lista składników:
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
120 g masła
200 g cukru
100 ml soku pomarańczowego
200 g suszonych owoców (śliwki, rodzynki, żurawina itp.)
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Suszone owoce zalej sokiem i odstaw na co najmniej kilka godzin do namoczenia.

REKLAMA

Masło z cukrem zmiksuj na pulchną masę, przełóż do niej aromat waniliowy, olej, jajka, a potem sukcesywnie wsypuj przesianą mąkę wraz z dwoma spulchniaczami.

Wrzuć owoce razem z płynem, w którym się moczyły, przemieszaj. Wyłóż ciasto do formy keksowej i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W temp. 180 stopni piecz deser przez 35-40 minut. Potem wyjmij go z urządzenia, ostudź i podawaj.

 

Przejdź na stronę główną