Puszysta i wilgotna babka Wielkanocna. Ma 1 niezwykły składnik

Puszysta i wilgotna babka Wielkanocna
YouTube screen | Mała Cukierenka

Puszysta i wilgotna babka Wielkanocna z niezwykłym składnikiem, który nadaje jej lekkości i puszystości. Jest przepyszna w smaku i szybka w wykonaniu. Sprawdź przepis.

REKLAMA

Ta babka nie ma sobie równych. Jest przepyszna w smaku, niezwykle wilgotna i pulchna po upieczeniu. A wszystko to dzięki sekretnemu składnikowi jakim jest starte na mus jabłko. Nadaje ono nie tylko aromatu, ale przede wszystkim wilgotności i babka pozostaje pyszna nawet na drugi dzień po upieczeniu. Poznaj przepis poniżej.

Puszysta i wilgotna babka Wielkanocna. Przepis

Składniki:

» 200 g mąki pszennej
» 200 g mąki ziemniaczanej
» 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej
» 200 g cukru kryształu
» 5 jajek rozdzielone żółtka od białek
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 2 łyżeczki cukru waniliowego
» 1 jabłko

REKLAMA

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, następnie proszek do pieczenia. Do miski wrzuć margarynę lub masło i dodaj cukier oraz cukier waniliowy, a potem zmiksuj na gładką masę. Dodawaj powoli żółtka i miksuj, a następnie dodawaj mąkę. Wrzuć jabłko starte na mus, a potem krótko wymieszaj. Białka ubij na sztywną piankę i dodaj do masy, następnie delikatnie wymieszaj łyżką drewnianą.

Przelej masę do foremki do babek, a wcześniej wysmaruj ją masłem i posyp mąką. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem, a potem zajadaj! Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: