Chodzi Ci po głowie szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem? Prezentujemy najlepszą recepturę na taki frykas. Jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a samo pieczenie niecałą godzinę. Deser z dodatkiem soczystego rabarbaru jest wilgotny, aromatyczny i niesamowicie pyszny. Pokochasz ten przepis.
Skoro mamy sezon na rabarbar, to nie warto tego zaprzepaścić. Ciasto z dodatkiem tego sezonowego produktu jest jak najbardziej na topie. Smakuje podobnie jak sernik, ale nie zawiera twarogu. To będzie jedno z Twoich ulubionych słodkości.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Ciasto:
-6 żółtek
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-2 opakowania cukru waniliowego (2 łyżki)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250 g masła lub margaryny
-0,5 szklanki cukru
Krem śmietanowy:
-szklanka cukru
-szczypta soli
-1000 g bardzo gęstej śmietany kwaśnej 18%
-2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g sztuka)
-6 białek
Dodatkowo:
-0,5 szkl. cukru
-500 g rabarbaru
-2 łyżki kaszy manny
Sposób wykonania:
Do naczynia dodaj produkty na ciasto – zacznij zagniatać albo wyrabiaj robotem z hakiem. Powstałą masę podziel na 2 porcje – większą i mniejszą. Mniejszą wsadź do woreczka i zamroź, a większą wyłóż formę do pieczenia wyścieloną pergaminem i podpiekaj przez ok. 10-15 min w nagrzanym do 180°C piekarniku (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu).
Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze cząstki, wsyp do niego kaszę mannę i cukier, zamieszaj.
Na krem śmietanowy: białka (6 sztuk z ciasta) ubijaj z odrobiną soli na sztywno, a potem cały czas miksując, dodawaj powoli cukier – mieszaj, aż się rozpuści. Powinieneś uzyskać szklistą i sztywną pianę. Dodaj do niej gęstą kwaśną śmietanę, 2 budynie śmietankowe, całość miksuj na wolnych obrotach albo mieszaj ostrożnie łyżką. Masa musi zachować puszystość.
Rabarbar przełóż na sito, aby pozbyć się soku, potem wyłóż na podpieczony spód ciasta. Rabarbar przykryj kremem śmietanowym. Ciasto z zamrażalnika zatrzyj na tarce rozmieść na kremie śmietanowym.
Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 45 minut. Później wyłącz urządzenie, uchyl drzwiczki i poczekaj, aż ciasto wystygnie. Potem wstaw je do lodówki.
Czytaj też: Szybka zapiekanka pasterska. Ten rodzaj mięsa zagwarantuje najlepszy smak