Puszyste ciasto z dżemem
YouTube Screen | Fatto in Casa da Alba

Puszyste ciasto z dżemem przygotujesz w 15 minut. Jest to jedno z najbardziej delikatnych wypieków, dlatego warto poznać i wypróbować przepisu. 

To ciasto jest proste i nie wymaga wielu składników. Wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest obłędnie puszyste i delikatne, a z dodatkiem dżemu tworzy pyszny słodko-kwaśny smak. Poznaj przepis.

Puszyste ciasto z dżemem – przepis

Składniki:

» 3 jajka
» 1 cukier waniliowy
» 150 g cukru
» 120 ml oleju
» 150 ml jogurtu naturalnego
» 250 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
» dżem porzeczkowy lub dowolny ulubiony

Przygotowanie:

Wbij jajka do miski, następnie wsyp cukier i cukier wanilinowy. Zmiksuj na puszystą, gładką i jasną masę. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj.

Dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch masy kleksami dżemu porzeczkowego, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 30 minut, do suchego patyczka.

I gotowe, krój po lekkim przestudzeniu, smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę