Puszyste pączki w 10 minut! Są tak pyszne, że rozpływają się w ustach

Puszyste pączki

Puszyste pączki, które przygotujesz w 10 minut to najlepszy pomysł na ekspresowy i pyszny wypiek. Najlepiej smakują z dodatkiem marmolady, czekolady lub toffi, ale z samym cukrem pudrem również smakują wyśmienicie!

   

Przygotuj te pączki, a z pewnością je polubisz – są mięciutkie, puszyste i co najważniejsze, błyskawiczne w przygotowaniu. Nie wymagają drożdży, ani długiego wyrabiania, dlatego sprawdzą się na każdą okazję. Poznaj przepis.

Puszyste pączki w 10 minut – najlepszy przepis

Puszyste pączki

Składniki: 

→ Z tego przepisu wychodzi 9-10 pączków

» 300 g mąki

» 80 g cukru

» 1 jajko

» 100 ml mleka

» 1 łyżka proszku do pieczenia

» pół startej cytryny

Dodatkowo:

» olej słonecznikowy do smażenia

» cukier do dekoracji

   

Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj jajko, a potem startą skórkę z cytryny i wlej mleko. Całość mieszaj najpierw łyżką, potem przełóż na stolnicę i zagnieć na jednolite ciasto przez chwilę.

Na blat wysyp trochę mąki, wyłóż zagniecione ciasto i rozwałkuj je na grubość 2 cm. Specjalną foremką lub szklanką powycinaj okrągłe pączki.

Do garnka wlej dużą ilość oleju, następnie rozgrzej. Smaż pączki przez 1-3 minuty z obu stron, do momentu, aż się zarumienią. Często je obracaj, dzięki temu nie spalisz ich z jednej strony.

   

Usmażone pączki układaj na kratce lub na papierze do pieczenia, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem, albo zrobić lukier i dokładnie je polać.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę