Puszyste placuszki przypominają klasyczne racuchy, są bardzo delikatne i smaczne. Idealne na śniadanie, deser i jako przekąska. Nie wymagają dużego wkładu czasu, ani wielu składników, zrobisz je w 15 minut!
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego na szybko, albo szukasz pomysłu na śniadanie, to przygotuj placki serowe! Bazują na twarogu, dlatego robi się je błyskawicznie. Nie wymagają dodawania proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Swoją puszystość i lekkość zawdzięczają ubitym białkom. Ich smak pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Placuszki można podać z różnymi dodatkami, na przykład z cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą i wieloma innymi sosami. Poznaj rewelacyjny i szybki przepis.
Puszyste placuszki twarogowe – zrobisz je w 15 minut! Przepis
Składniki:
» 3 jajka
» 250 g twarogu
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» 1 łyżka cukru pudru
» 3 czubate łyżki mąki
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Twaróg umieść w misce i dodaj do niego żółtka, cukier waniliowy i cukier puder, a następnie rozgnieć całość praską lub widelcem. Na koniec dodaj mąkę oraz dokładnie wymieszaj.
Ubij białka na bardzo sztywną pianę – miksuj około 10 minut, a potem dodaj ją do masy z twarogu i wymieszaj łyżką drewnianą.
Na rozgrzaną, suchą patelnię układaj niewielkie porcje ciasta – po ok. 2 łyżki. Rozprowadź je formując okrągłego placka. Zmniejsz temperaturę i smaż z obu stron po około 2-3 minuty.
I gotowe! Podawaj je na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!