Puszyste suflety wyglądem przypominają pancakes, jednak smakują o wiele lepiej niż naleśniki. Przygotujesz je w kilka minut, dlatego idealnie sprawdzą się na kolację, ale też na śniadanie. Poznaj obłędny przepis!
Te placuszki smakują rewelacyjnie! Nie wymagają wielu składników, dlatego przygotowanie ich nie zajmie Ci nawet 10 minut. Najlepiej smakują wtedy, gdy podamy je ze świeżymi owocami, np. truskawkami i i posypiemy je cukrem pudrem lub syropem klonowym, miodem.
Puszyste suflety – lepsze od naleśników! Przepis
Składniki:
» 1 duże jajko (temperatura pokojowa)
» 2 łyżki mąki pszennej
» 1 łyżka mleka
» 1,5 łyżki cukru
» 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
» 3-4 krople soku z cytryny
Dodatkowo: olej + 2 łyżki wody do smażenia
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkiem wsyp mąkę i łyżkę mleka. Wymieszaj całość drewnianą łyżką do momentu połączenia się wszystkich składników, a potem dodaj aromat waniliowy i ponownie wymieszaj.
Do miski z białkiem dodaj kilka kropel soku z cytryny i ubij na sztywną pianę mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj piankę do masy z żółtka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Patelnię nagrzej delikatnie z dodatkiem odrobiny oleju, a następnie łyżką do lodów lub zwykłą łyżką nabierz grubszą warstwę masy – tak, jak widać na zdjęciu.
Smaż suflety przez 1 minutę, a po tym czasie dolej na patelnię 2 łyżki wody, następnie przykryj pokrywką i smaż przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odwróć je na drugą stronę. Przykryj i ponownie smaż przez 5 minut. Gotowe i puszyste suflety podawaj z ulubionymi dodatkami! Smacznego!