Biszkopt kokosowy jest lekki i wspaniale wyrośnięty, a wszystko dzięki dobrze ubitym białkom. Natomiast kluczowy dodatek, czyli wiórki kokosowe, nadają deserowi smaku i aromatu. Ten wypiek to ciekawy wariant tradycyjnego specjału. Nieźle komponuje się z kremami maślanymi i śmietankowymi.
Biszkopt kokosowy można podać na różne sposoby. Posypany cukrem pudrem jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Taki niecodzienny wypiek warto też posmarować konfiturą i niedużą porcję zjeść na śniadanie. Biszkopt z wiórkami kokosowymi to także znakomita baza do przyrządzania tortów. Wtedy najlepiej przełożyć go, np. kremem z serka mascarpone czy bitą śmietaną. Jako ponczu warto użyć wody, cukru i soku z cytryny albo czegoś mocniejszego – np. likieru. Kokosowy biszkopt sprawdzi się jako baza do zrobienia tortu.
Przepis na puszysty i aromatyczny biszkopt kokosowy
Składniki:
wiórki kokosowe – 45 g
mąka ziemniaczana – 25 g
jajka – 6 szt.
mąka pszenna – 80 g
cukier – 220 g
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Spód tortownicy (średnica 24 cm) wyłóż papierem pergaminowym.
Białka i żółtka oddziel od siebie. Obydwie mąki przesiej do małego naczynia.
Żółtka połącz z cukrem i ucieraj, aż otrzymasz jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu miksuj białka na sztywną pianę. Później wymieszaj je z żółtkami, używając łyżki. Dalej mieszając, partiami dodawaj przesiane mąki, a na koniec wsyp wiórki kokosowe i całość lekko wymieszaj.
Powstałe ciasto wlej do tortownicy i piecz przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu nie wyjmuj biszkoptu od razu z pieca, tylko zostaw go tam z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Potem wyciągnij wypiek z formy.
Porady
Biszkopt kokosowy możesz podać jako deser do kawy lub herbaty. Gdy ostygnie oblej go z wierzchu roztopioną czekoladą albo oprósz cukrem pudrem, a potem dodatkowo ozdób wiórkami kokosowymi – wszystko zależy od Twoich preferencji.
Pamiętaj, aby mąkę i masę jajeczną z niewielką siłą mieszać tylko do momentu połączenia się składników. Energiczne ruchy mogą przyczynić się do przekłucia pęcherzyków powietrza, które znajdują się w masie, wskutek czego deser słabiej wyrośnie.
Wypiek wyjmij z tortownicy dopiero wtedy, gdy dobrze ostygnie. Dzięki temu zachowa swoją strukturę. Przechowuj go najwyżej 2-3 dni w zimnym miejscu (owinięty folią spożywczą).
Czytaj też: Co zrobić, gdy biszkopt wybrzuszy się podczas pieczenia? Pomoże 1 trik