Przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na aksamitny sernik. Dwa wyjątkowe dodatki sprawiają, że jest lekki i perfekcyjnie wilgotny. Kuszący deser warto przyrządzić na spodzie z herbatników – możecie użyć maślanych lub kakaowych. W ten sposób stworzycie nie tylko niesamowity smak sernika, ale również zaoszczędzicie sporo czasu.
Sernik na mleku i oleju wykonany według poniższej receptury jest niezwykle wilgotny i kremowy. Jego degustacja to sama przyjemność. Każdy gość będzie prosił Was o przepis na ten delikates. Nic dziwnego, bo ten sernik smakuje jak z najlepszej cukierni.
Jak zrobić delikatny i aksamitny sernik?
Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka
1 duże opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 żółtka
2 jajka
½ szklanki oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z ½ cytryny + skórka otarta z owocu
1-2 szklanki cukru (w zależności od preferencji smakowych)
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Blaszkę (wymiary 25 x 40 cm) wykładamy papierem pergaminowym, a potem w formie układamy warstwę kruchych ciasteczek – muszą dobrze do siebie przylegać.
Teraz pora na masę serową. Twaróg wrzucamy do naczynia, dodajemy do niego żółtka, olej, jajka, mleko i cytrynę. Masę mieszamy i łączymy z cukrem wanilinowym (w takiej ilości, aby otrzymać idealny dla siebie stopień słodkości). Na koniec składniki wzbogacamy o budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie masa o jednolitej teksturze. Przekładamy ją na spód z herbatników (robimy to uważnie, aby biały ser nie wypchnął ciasteczek ku górze). Wyrównujemy powierzchnię sernika.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy do niego ciasto na około godzinę. Po upieczeniu deser studzimy przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Podajemy, gdy zupełnie ostygnie, a ozdabiamy tak, jak chcemy. Smacznego.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min