Wraz z nadchodzącym tłustym czwartkiem, sporo osób zastanawia się nad alternatywą dla popularnych pączków. Jednym z pomysłów jest tradycyjna hiszpańska przekąska, czyli churros. Bez większych problemów można ją przygotować w domu.
W Hiszpanii na churrosy mówi się również porras, calentitos czy papitas. Można je znaleźć w sklepach czy budkach tak naprawdę na każdym kroku, ponieważ jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek śniadaniowych w tym kraju. Często podaje się churrosy zamoczone w płynnej czekoladzie.
Przekąska ta przyjmuje formę wypieku w postaci długiego słupka. Do jego przygotowania potrzebny jest głęboki olej, dlatego nie można jej nazwać wypiekiem dietetycznym, zwłaszcza jeśli towarzyszy mu cukier puder czy czekolada.
Składniki:
200 ml mleka
150 g mąki
40 g masła
3 jajka
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy i sól i gotujemy. Ogień zmniejszamy, po czym dodajemy mąkę. Całość ucieramy do momentu, w którym masa będzie gęsta. Potem ją odstawiamy do ostudzenia. Następnie wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
W drugim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gęste ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy około 10-centymetrowe porcje na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Po wyjęciu odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju.