Zupa groszkowa jest jednym z kultowych dań kuchni włoskiej, które coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Poniższy przepis pozwala ją przygotować w łatwy i szybki sposób.
Składniki:
1 opakowanie świeżego (lub mrożonego) groszku
250 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku
jarzyna na bulion
pół opalanej cebuli
natka pietruszki
3 łyżki stołowe śmietany 18%
kilka ziemniaków
sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Wywar przygotowujemy na mięsie z 200 g wędzonego boczku. Po 20 minutach dodajemy warzywa i gotujemy 1,5 godziny. Potem dorzucamy cebulę i przyprawy. Pozostałe 50 g boczku podsmażamy z czosnkiem i groszkiem.
Smażone składniki układamy w głębokim talerzu, po czym zalewamy je bulionem. Dodajemy natkę pietruszki i jemy.