Pasztet jest świetnym pomysłem na pyszną przekąskę, jednak za mięsną wersją tej potrawy nie wszyscy przepadają. Poniższy przepis na sojowę wersję przypadnie do gustu wszystkim!
Składniki:
soja sucha – 500 g
jajka – 3 duże
marchew – 1 spora
pietruszka – 1 średnia
oliwa niefiltrowana – 2 łyżki
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
sól – 1 łyżeczka
pieprz – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
kmin rzymski – ½ łyżeczki
imbir starty – ½ łyżeczki
Sposób przygotowania:
Soję wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Czekamy dobę, aż się zamoczy. Na drugi dzień odcedzamy soję, zalewamy ją świeżą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny. W połowie czasu solimy. Potem obieramy i ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę. Po ugotowaniu soi dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze przez kilka minut, dodając przyprawy.
Po ostudzeniu masy dodajemy połamaną czerstwą kajzerkę i zdonu czekamy dobę. Potem dodajemy oliwę i koncentrat pomidorowy. Całą masę przepuszamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, a białka ubijamy na pianę i również dodajemy. Całość miksujemy. Potem pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.