Strucla drożdżowa to ciasto, które możemy upiec o każdej porze roku, wykorzystując biały ser lub sezonowe owoce. Bardzo aromatyczny i smaczny wypiek wyjdzie z jabłkami. Zaskoczcie swoich bliskich banalnie prostym i równocześnie ekscytującym deserem, którego długo nie zapomną. Ciasto na bazie drożdży wyrośnie dużo szybciej, jeśli wcześniej włożycie je do ciepłego piekarnika. Ten patent jest niezawodny.
Prezentowaliśmy wam już mnóstwo przepisów na smakowite desery z jabłkami. Szarlotka i sernik z prażonymi owocami na pewno skradły serca wielu koneserów. Czy strucla jabłkowa powtórzy ich sukces? Koniecznie wypróbujcie połączenia puszystego drożdżowego ciasta ze słodyczą owoców.
Strucla jabłkowa – przepis
Z poniższych składników zrobisz 2 strucle o wymiarach 35 cm x 10 cm.
Składniki:
na ciasto:
250 ml mleka
100 g masła
3 jaja
600 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
30 g świeżych drożdży piekarniczych
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
na masę jabłkową:
1 łyżka soku z cytryny
700 g obranych jabłek najlepiej miękkich np. odmiany jester
4 łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić struclę jabłkową?
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzej – nie powinno być gorące, a jedynie ciepłe. Rozprowadź w nim drożdże, dodaj 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wszystko przykryj ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce. Drożdże w tym czasie podwoją swoją objętość.
W niewielkim rondlu na małym palniku roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do naczynia, a potem wymieszaj ją z zaczynem drożdżowym. Dodaj 1 całe jajko wymieszane z cukrem i 2 roztrzepane żółtka. Wszystko dobrze połącz. Wlej ostudzone masło, spirytus, olej i dodaj trochę soli. Zacznij zagniatać ciasto – powinno być jednolite i gładkie. Przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka posiekaj w kostkę i połącz z 2 łyżkami bułki tartej, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt (grubość ok. 1 cm). Każdy placek posyp łyżką bułki tartej i pozostaw 2-centymetrowe brzegi do sklejenia. Na tak przygotowane ciasto wyłóż warstwę owoców i zwiń całość w rulon. Brzeg oraz boki dociśnij, aby ciasto się skleiło. Ciasto ostrożnie przełóż na papier do pieczenia, w taki sposób, aby strona z zaklejoną krawędzią była pod spodem. Wierzchy strucli posmaruj mlekiem, a następnie papier z ciastem przenieś na blachę piekarnika i stwórz z niego tubę dookoła strucli. Strucle ułóż obok siebie, ale zachowaj między nimi odstęp. Piecz przez ok. 45 minut. Podawaj ostudzone i oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówki:
Zanim dodasz owoce do ciasta, najpierw je przesmaż i wystudź. To sprawi, że lepiej przykleją się do ciasta, a w upieczonej strucli nie będzie wolnych przestrzeni. Ilość dodanego cukru dostosuj do smaku jabłek oraz własnych upodobań. Jeśli owoce są bardzo kwaśne, wsyp go więcej niż w recepturze i nie dodawaj soku z cytryny.