Z pewnością każdy w was próbował kiedyś tradycyjnej szarlotki. Dziś mamy dla was przepis na inną wersję tego uwielbianego specjału. Brzmi ciekawie. Nie będzie wam potrzebny nawet piekarnik, zyskacie także czas i energię. A smak? Mimo nowatorskich rozwiązań nadal jest bajeczny.
Przepyszną szarlotkę przygotujecie w najbardziej prymitywnych warunkach. Możecie użyć patelni o średnicy 26 lub 28 cm, zwyczajnego palnika albo płyty indukcyjnej. Aby cieszyć się smakiem świeżego jabłkowego deseru, nie musicie korzystać z piekarnika, który chłonie mnóstwo energii. Nie będzie wam potrzebna też specjalna forma do ciast.
Szarlotka z patelni – jak ją przygotować?
Potrzebne składniki:
1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
szklanka mąki pszennej
2 jabłka
1/3 szklanki cukru
pół opakowania sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 jajka
tłuszcz do smażenia
cynamon
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do naczynia i ucieramy z cukrem. Nieustannie mieszamy i dodajemy porcjami mleko. Do powstałego płynu dosypujemy partiami przesianą przez sito mąkę. Mieszamy, aż otrzymamy masę o gładkiej konsystencji. Obieramy jabłka, a potem ścieramy je na tarce, dodajemy do nich cynamon. Część przekładamy do naczynia z ciastem, mieszamy. Jeśli nie przepadamy za tartymi owocami, możemy również posiekać je w cienkie plasterki i w takiej formie wrzucić do masy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy na nią pozostałe jabłka i zalewamy masą – smażymy składniki, aż się zrumienią. Potem odwracamy szarlotkę na kolejną stronę. Gotowy placek podajemy na ciepło. Możemy go posypać cukrem pudrem. Smacznego.