Zupa owocowa podawana z makaronem wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobił ją każdy, niezależnie od wieku!
Zupa owocowa niewątpliwie jest jedną z ciekawszych propozycji w polskiej kuchni. Poniższy przepis udowadnia, że jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt wprost wybitny!
Składniki:
500 g owoców świeżych lub zamrożonych – mogą być truskawki i maliny lub borówki
150 ml śmietanki 30%
250 g makaronu
2 łyżki kisielu truskawkowego (w proszku)
4 łyżki zimnej wody
3 łyżki cukru
2 l wody
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie myjemy, wycinamy szypułki i przekładamy do garnka. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości, a w międzyczasie dodajemy cukier. Do miseczki wsypujemy kisiel, dodajemy zimną wodę i mieszamy, a potem dodajemy do zupy. Makaron gotujemy według wskazówek podanych na opakowaniu. Przekładamy go do miski i zalewamy z zupą. Na koniec możemy dodać śmietankę.