Pyszne i puszyste taratuszki to niezwykły przepis i pomysł na Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich to przygotuj obłędne taratuszki, które smakiem przebijają pączki i faworki.
Czym są taratuszki? To przepuszysta wersja faworków z ciasta na bazie kefiru. Jest to coś pomiędzy pączkiem a faworkiem, dlatego to świetna alternatywa, a smak jest obłędny. Jeśli chcesz przygotować coś nieoczywistego to taratuszki będą idealnym rozwiązaniem. Poznaj przepis.
Pyszne i puszyste taratuszki. Przepis
Składniki:
» 400 g kefiru
» 1 jajko
» 3 łyżki cukru
» 3 łyżki rozpuszczonego masła
» pół łyżeczki soli
» pół łyżeczki sody oczyszczonej
» 1 cukier wanilinowy
» 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania
Przygotowanie:
W misce umieść kefir, sodę, jajko, sól, oraz cukier i cukier wanilinowy. Przesiej mąkę pszenną, a następnie dodaj rozpuszczone masło. Wyrób dokładnie, aby ciasto miało elastyczną i gładką konsystencję, a potem odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość.
Ciasto przełóż na blat osypany mąką, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość 2-3 cm. Wykrój je w dowolny kształt – krągły lub tak jak faworki. Smaż na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, a potem odkładaj je na ręcznik papierowy.
Możesz udekorować je cukrem pudrem, polewą, lukrem lub posypkami. Smacznego!