Tradycyjne kopytka przyrządza się z ziemniaków, ale można je z powodzeniem zastąpić również innymi warzywami, np. bobem czy dynią. Anna Lewandowska zdradziła smaczny przepis, w którym wykorzystała kaszę jaglaną.
Kopytka i leniwe królują na stołach w wielu Polskich domach. Na pewno znacie recepturę na klasyczne kopytka. Dziś prezentujemy wam odmieniony przepis, w którym zamiast ziemniaków króluje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Kopytka z jej dodatkiem mają przyjemną konsystencję, a sos borowikowy wzbogaca ich nieziemski smak.
Kopytka z sosem borowikowym – przepis Anny Lewandowskiej
Składniki na kopytka:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
200 g kaszy jaglanej
trochę soli do smaku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na sos borowikowy:
3 łyżki oliwy
200 g borowików
szczypta majeranku
pół średniej cebuli
pieprz i sól w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać pod zimną, bieżącą wodą, a potem ugotować według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zblendować i odstawić do ostygnięcia. Dodać do kaszy resztę składników na kopytka i wymieszać – ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Masę przełożyć na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, uformować z niej wałeczek i obtoczyć go w mące, tak aby z łatwością odchodził od dłoni. W garnku zagotować wodę, pokroić ciasto w 1,5-2 cm kawałki i wrzucić je do garnka. Cały czas gotować i czekać, aż wypłyną, potem wyłowić je chochlą. Cebulę obrać i pokroić, w tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć warzywo. Później dodać oczyszczone i pokrojone na drobne kawałki grzyby. Wszystko pozostawić na palniku, aż grzyby dojdą. Na koniec sos doprawić majerankiem, pieprzem i solą. Przed podaniem polać nim kopytka. Potrawę można dodatkowo oprószyć startym parmezanem. Smacznego.