Tarta z jagodami to słodki przysmak, który wprost rozpływa się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do filiżanki kawy czy szklanki ciepłego mleka. Świetnie smakuje także w towarzystwie lodów waniliowych czy syropu owocowego. Zanim zabierzemy się za pieczenie tego smakołyku, pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oto przepis na kruche ciasto z jagodami.
Składniki:
500 g jagód
kostka masła
szklanka drobnego cukru
2 szklanki mąki pszennej
jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Najpierw przesiej do miski mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodaj do nich cukier, masło, cukier waniliowy i jajko. Ze składników zagnieć ciasto. Następnie 1/8 masy oderwij i włóż ją do lodówki, a resztą ciasta wyklej blaszkę na tartę (o średnicy 22-25 cm). Spód ponakłuwaj widelcem. Podgrzej go przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180°C (w termoobiegu).
Umyj jagody, osusz je, wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej i ułóż na podpieczonym spodzie ciasta. Z chłodziarki wyjmij masę na kruszonkę, rozkrusz ją w ręku i posyp jagody. Jagodowy deser wstaw do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie upieczone, gdy kruszonka się zarumieni. Wyjmij je z pieca, ostudź i posyp cukrem pudrem.