Pyszne naleśniki po węgiersku. Różnią się od zwykłych 1 składnikiem

naleśniki po węgiersku
fot. screen Youtube / @ShirinDunyo

Ta wersja naleśników podbije twoje podniebienie już od pierwszego kęsa i będziesz chciał je konsumować codziennie. Placki wychodzą tak pyszne, że można jeść je bez konfitur, jogurtów, cukru czy innych dodatków. Poznaj przepis na doskonałe naleśniki po węgiersku. Różną od tych klasycznych jednym składnikiem.

REKLAMA

Standardowa receptura na naleśniki składa się z mąki, jajek, mleka i odrobiny soli. Z tego wszystkiego powstanie bardzo dobre ciasto, z którego można usmażyć stertę placków dla całej rodziny. Jeśli dodasz do naleśników coś wyjątkowego, będą prawdziwą ambrozją. Najlepiej sprawdzą się:

Cukier waniliowy
Jest jak perfumy – potrawy zyskują niepowtarzalny zapach.

Słodka śmietanka 30% lub 36%
To gwarancja rumianych i chrupiących krawędzi.

Kakao
Naleśniki dzięki kakao będą wyglądać oryginalnie i zyskają na smaku. Możesz podać je z kawałkami owoców i serkiem.

REKLAMA

Proszek do pieczenia
Miękkie i pulchne ciasto to zasługa proszku do pieczenia.

Woda gazowana
Zrezygnuj z niewielkiej porcji nabiału i zastąp ją wodą gazowaną, a placuszki wyjdą lekkie i puszyste jak chmurka.

Cynamon
Tak jak cukier waniliowy nadaje aromatu naleśnikom serwowanym na słodko.

Jajka
Zwiększając zalecaną ilość jajek w przepisie np. z 1 do 2-3 sztuk, placki będą żółciutkie, bogatsze w smaku, a ich struktura – bardziej pulchna.

Ten przepis na ciasto naleśnikowe po węgiersku zawiera dodatek… drożdży!

REKLAMA

Jak zrobić naleśniki po węgiersku?

Składniki:
300 ml mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
odrobina soli
15 g świeżych drożdży
olej do smażenia
cukier (można pominąć)

Opis przygotowania:
Rozetrzyj drożdże wprost do naczynka i zalej je 1/2 letniego mleka, zamieszaj. Żółtka oddziel od białek i te drugie ubijaj na sztywną pianę.

Żółtka przełóż do rozczynu, zamieszaj i przelej do sporego naczynia. Dodaj mąkę przesianą przez sitko i pozostałe mleko, zamieszaj. Połącz mieszankę z ubitymi białkami, lekko wymieszaj łyżką. Ciasto dopraw odrobiną cukru i soli, jeśli chcesz.

REKLAMA

Na patelnię wlej tłuszcz, a gdy się rozgrzeje, smaż naleśniki do momentu, aż się zarumienią z dwóch stron. Serwuj z dowolnymi dodatkami, smacznego.