Kapusta jest jednym z tych warzyw, którego spożywanie zapewnia naszym organizmom wielu przydatnych składników odżywczych. Na ich bazie można przygotować między innymi smaczne paszteciki.
Mało kto jest w stanie stwierdzić, że nie przepada za różnego rodzaju pasztecikami. Jeśli dodamy do tego jeszcze pyszne wypełnienie, pomysł na przekąskę lub nawet obiad mamy gotowy!
Składniki na ciasto:
450 g mąki pszennej
260 ml wody
25 gramów drożdży
pół łyżeczki soli do smaku
olej do smażenia
Składniki na farsz:
1 kg świeżej kapusty
2 cebule
koperek
pietruszka
½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki
pieprz i sól
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wkładamy drożdże, mąkę i wodę, po czym mieszamy drewnianą łyżką. Potem przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie obieramy cebulę i dokładnie myjemy kapustę, po czym siekamy je w drobną kostkę. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do niej kapustę, paprykę, sól i pieprz.
Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodajemy koperek i pietruszkę. Ciasto wałkujemy, kroimy na mniejsze kawałki i nakładamy farsz, a następnie zawijamy jak pierogi. Smażymy na złoty kolor z obu stron.