Jednym z dań podawanych podczas świąt Wielkanocy jest pieczony schab. Jego przyrządzanie w wielu domach wygląda w podobny sposób, jednak poniższa propozycja zachwyca swoją innowacyjnością i walorami smakowymi.
Schab najczęściej kojarzy nam się z przygotowywaniem kotletów schabowych. Często jednak stawiany jest na stołach jako pieczeń. Poniższy przepis jest dowodem na to, że jego smak i sposób pieczenia mogą zachwycać.
Składniki:
1.3 kg dobrej jakości schabu
1 łyżka octu jabłkowego lub 4 łyżki kwaśnego soku jabłkowego
1 łyżka lubczyku suszonego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku suszonego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
100 g masła
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy schab z błony i dokładnie go myjemy. Następnie łączymy ze sobą wszystkie suche przyprawy w miseczce i dokładnie nacieramy nimi mięso. Dalej przecinamy na pół ząbki czosnku i przy pomocy noża wycinamy kieszonki w mięsie i wciskamy w nie czosnek. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z octem lub sokiem i nacieramy schab. Zawijamy go w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Obsmażamy je na bardzo rozgrzanej patelni, aby z każdej strony dobrze się skarmelizowało. Owijamy go następnie w folię aluminiową i wstawiamy na 2 godziny do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Na 15 minut przed końcem odwijamy schab z folii. Po wyjęciu odstawiamy na 30 minut i dopiero później konsumujemy.