Fasolka szparagowa jest długo wyczekiwanym produktem, który stanowi świetne wzbogacenie diety. Poniższa propozycja podania fasolki z porem i boczkiem jest idealnym pomysłem na pożywny obiad.
Składniki:
300 g zielonej fasolki szparagowej
bazylia (opcjonalnie)
około 80 g pokrojonego boczku, suszonego boczku pancetta / szynki / prosciutto
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 por
1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku drobno starty
3 łyżki pestek dyni, orzeszków pinii lub słonecznika
Sposób przygotowania:
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. W większym garnku gotujemy osoloną wodę, i gotujemy fasolę przez 4-5 minut. W międzyczasie na patelnie podsmażamy boczek, po czym dodajemy cienko pokrojonego pora i smażymy razem przez 2-3 minuty. Potem dodajemy fasolę, pestki dyni i czosnek, a na koniec kolendrę. Posypujemy solą, pieprzem i listkami bazylii.