Pyszny wielkanocny makowiec z żurawiną i lukrem. Przepis na kultowy świąteczny wypiek

Fot. Pixabay.com

Święta wielkanocne bez makowca praktycznie nie są łatwe do wyobrażenia. Poniższy przepis pozwoli każdemu przygotować ten wypiek w prosty i szybki sposób i zachwycić wszystkich domowników.

Makowiec z dodatkiem orzechów, żurawiny i lukru jest absolutnie niezbędnym elementem świątecznego stołu. Dzięki poniższemu przepisowi każdy będzie w stanie go zrobić w domowym zaciszu.

REKLAMA

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży lub 12 g suchych
50 g masła (pół kostki)
4 żółtka
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru

Składniki na masę:

500 g zmielonego maku
150 g cukru (jasnego, brązowego)
100 g rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g siekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
4 białka
szczypta soli

REKLAMA

Składniki na lukier:

1 szklanka cukru pudu
3-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Do garnka wsypujemy zmielony mak i zalewamy wrzącą wodą do poziomu zakrycia maku i gotujemy przez 20 minut, po czym zostawiamy do ostygnięcia. Potem odciskamy go z nadmiaru wody przy użyciu lnianego ręcznika kuchennego. W drugim garnku roztapiamy łyżkę masła z cukrem i trzema łyżkami miodu, po czym dosypujemy rodzynki, suszoną żurawinę, posiekane orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Podgrzewamy przez 5 minut, ciągle mieszając. Ściągamy garnek z ognia i do pogrzanych bakalii dodajemy mak, aromat migdałowy i łyżeczkę cynamonu, wszystko dokładnie mieszając.

Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek, do którego dodajemy pokruszone drożdże i posyp cukrem, potem dolewamy podgrzane mleko. Mieszając dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 25 minut. Po tym czasie dodajemy 4 żółtka i wszystko mieszamy łyżką, po czym dodajemy roztopione masło. Wszystko wyrabiamy przez 15 minut na jednolitą masę, po czym formujemy kulę i odstawiamy ciasto na godzinę.

REKLAMA

W międzyczasie ubijamy 4 białka na sztywną pianę i mieszamy z masą makową i dodatkiem soli. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy je i dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm lub placek o grubości 1,5 cm i wykładamy masę makową. Na brzegach zostawiamy około 1,5 cm wolnego ciasta. Makowiec zwijamy w rulon i zlepiamy.

Roladę kładziemy na natłuszczonym papierze do pieczenia i zawijamy ją w niego. Obydwie rolady odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasta przez 35-40 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy rolady na 15 minut. Na koniec polewamy lukrem, przygotowanym z gorącej wody i cukru pudru.

Podziel się: