Polacy uwielbiają racuchy, więc często przyrządzają je z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze są z owocami np. jabłkami czy śliwkami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że jeśli minimalnie odstąpimy od receptury i dodamy 1 niebanalny składnik, staną się kulinarnym arcydziełem. Wyjaśniamy w kilku krokach, jak przyrządzić wyjątkowe racuchy z jabłkami i ryżem.
Racuchy z jabłkami wielu osobom przywołują smak dzieciństwa. Aczkolwiek nasze babcie i mamy raczej korzystały z klasycznego przepisu, nie wzbogacając masy na racuchy… ryżem. Może trudno w to uwierzyć, ale jego smak niemalże wzorowo harmonizuje z ciastem i jabłkami. Każdy, kto spróbuje tego połączenia, z pewnością będzie zachwycony!
Jak przygotować racuchy z jabłkami i ryżem?
Składniki:
szklanka mleka
3 słodkie jabłka (średnie sztuki; odmiany: np. ligol, golden delicious)
szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru waniliowego
woreczek białego ryżu
2 łyżeczki cynamonu
3 jajka
olej do smażenia
cukier puder (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Myjemy jabłka, oczyszczamy je ręcznikiem papierowym, a następnie obieramy i rozdrabniamy na tarce. W międzyczasie gotujemy ryż według zaleceń producenta. Do startych owoców wsypujemy cukier i cynamon, wszystko dobrze mieszamy. Gdy ryż będzie miękki, wrzucamy go do startych jabłek, mieszamy i zalewamy mlekiem.
Do osobnego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je, a potem łączymy z masą jabłkowo-ryżową, mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Zaczynamy formować z masy racuchy, rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i układamy na niej placuszki. Obracamy je tak, aby każda ze stron nabrała złocistobrązowego koloru.
Przed podaniem racuchy możemy oprószyć z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.