Racuchy z jabłkami to pyszne placuszki, które zazwyczaj robiły nasze babcie. Jak je zrobić, żeby wyszły idealnie pulchne i mięciutkie? Okazuje się, że wystarczy dodać jeden sekretny składnik.
Pyszne racuchy sprawdzają się wyśmienicie na podwieczorek, ale także na lunch czy deser po obiedzie. Aby smakowały perfekcyjnie, muszą być puszyste, lekkie jak piórko i mięciutkie. Ich smak jest niezapomniany, przypomina dzieciństwo wielu osobom, bo najczęściej przygotowywane były przez kochane babcie. Jak zrobić idealne racuchy? Wystarczy dodać jeden składnik!
Racuchy z jabłkami – ten składnik sprawi, że będą pulchne i pyszne
Żeby zrobić przepyszne i puszyste racuchy, wystarczy dodać do nich maślankę. Dzięki niej przygotujesz najbardziej pulchne i mięciutkie placuszki. Będą miały niesamowity smak i aromat, poznaj przepis.
Składniki:
» 1 jabłko
» 1 szklanka maślanki
» pół łyżeczki sody oczyszczonej
» 1 jajko
» 1 szklanka mąki
» szczypta cynamonu
» odrobina soli
» 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Jabłko obierz i pokrój w cienkie ćwiartki, następnie posyp cynamonem i odłóż. Do miski dodaj jajko i maślankę, a potem zmiksuj przez chwilę. Wsypuj stopniowo przesianą mąkę, a na koniec wsyp sodę oczyszczoną, odrobinę soli oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
Na koniec dodaj jabłka z cynamonem, pomieszaj. Patelnię rozgrzej z dodatkiem tłuszczu, następnie układaj porcje racuchów łyżką. Smaż przez 2-3 minuty z dwóch stron, i gotowe! Posyp je cukrem pudrem, smacznego!