REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRączka zrobił szałowy farsz do pierogów. Trzeba ich spróbować, urzekają smakiem

Rączka zrobił szałowy farsz do pierogów. Trzeba ich spróbować, urzekają smakiem

Remigiusz Rączka i pierogi
fot. screen Youtube / @NinaYralskay / Facebook / Rączka gotuje

Pierogi to nasza narodowa duma. Płeć, wiek czy status społeczny na ma znaczenia, bo wszyscy kochamy je jednakowo. Sławny kucharz ze Śląska udowodnił, że potrawę tę można odczarować w banalny sposób. Wystarczy nafaszerować ciasto pierogowe niesamowitą kompozycją składników i smaków. Bogaty farsz zjedna sobie wielu fanów, a pierogi będą pojawiać się na polskich stołach dużo częściej. Przepis Remigiusza Rączki na pyszne pierogi zaskoczy nie jednego entuzjastę jedzenia. Sprawcą całego „zamieszania” jest popisowy farsz jajeczny.

REKLAMA

Receptura Rączki na wyjątkowe pierogi warto wypróbować choćby i jutro. Pracy nad ciastem pierogowym i farszem nie jest wcale dużo. Po nastawieniu jajek możesz zabrać się za rozdrabnianie reszty składników. Do mieszanki trafi także wędlina, co dla niektórych osób może okazać się sporym zaskoczeniem. Aczkolwiek szynka w nadzieniu to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj przepis na doskonałe pierogi.

Przepis Remigiusza Rączki na pierogi z nadzieniem jajecznym

Składniki:
Na ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 szklanka ciepłej wody

Na farsz:
100 g sera z zieloną pleśnią
1 cebula
50 g masła
6 jajek na twardo
100 g szynki
½ szklanki mleka
½ szklanki bułki tartej

REKLAMA

Przygotowanie:
Krok 1
Zalewamy bułkę tartą mlekiem. W osobnym naczyniu umieszczamy mąkę i sól, wlewamy ciepłą wodę. Wszystko mieszamy i zaczynamy zagniatać elastyczne ciasto. Kładziemy je na stolnicy i wyrabiamy.

Krok 2
Nadzienie robimy z jajek ugotowanych na twardo. Drobno pokrojoną cebulę lekko podsmażamy, a jajka trzemy na tarce. Dodajemy do nich rozkruszony ser, bułkę tartą nasączoną w mleku, posiekany szczypiorek wraz z szynką. Nie zapominamy o cebuli z patelni. Farsz mieszamy i lepimy z niego nieduże kulki.

Krok 3
Z rozwałkowanego na stolnicy ciasta wycinamy krążki i na każdym umieszczamy nadzienie w postaci kulki. Krawędzie sklejamy i pierogi wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Później wykładamy je na talerz i polewamy okrasą z masła i cebulki. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i podajemy, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA