Rafaello bez pieczenia smakuje jeszcze lepiej niż te tradycyjne na pieczonym biszkopcie. Idealne do świeżo zaparzonej kawy po obiedzie. Jest przepyszne i bardzo szybkie w wykonaniu, bo krem nie wymaga schłodzenia, dlatego koniecznie wypróbuj tego przepisu!
To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Oprócz pysznego, kokosowego smaku jest błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego jest idealne w przypadku, gdy mamy mieć niezapowiedzianych gości. Nie wymaga pieczenia i dodatkowego chłodzenia kremu. Z pewnością zachwyci każdego! Oto rewelacyjny i szybki przepis.
Rafaello bez pieczenia – przepis
Składniki:
» 1 litr mleka
» 100 g cukru
» 2 budynie waniliowe
» 120 g margaryny lub masła
» 50 g białej czekolady
» 210 g wiórków kokosowych
» 180 ml śmietany 36%
» 500 g małych herbatników + wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Do miski wsyp dwa budynie waniliowe, cukier i 200ml mleka, a następnie wymieszaj. Do garnka wlej pozostałe mleko – 800 ml oraz zagotuj, ale pilnuj, by nie wykipiało. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i od razu wlej masę budyniową. Wymieszaj bardzo energicznie, a potem znów zagotuj i jednocześnie miksuj mikserem na najniższych obrotach.
Masa stanie się lekko gęsta i kremowa, wtedy dodaj pokrojone masło lub margarynę oraz białą czekoladę. Wszystko zmiksuj do czasu, aż składniki się rozpuszczą, następnie zdejmij z ognia i dodaj wiórki kokosowe. Krótko zmiksuj i dodaj śmietankę 36%, a potem ponownie zmiksuj.
W foremce (21 x 23) układaj herbatniki, a następnie wlej porcję masy kokosowej. Ułóż drugi rząd ciastek i znów wlej masę kokosową, a potem zrób to samo poraz trzeci i czwarty. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i włóż ciasto do lodówki, aby herbatniki lekko zmiękły. I gotowe! Smacznego!
Zobacz także: