Ratatouille to jeden z ciekawszych pomysłów na smaczny, pożywny, a przede wszystkim zdrowy obiad. Poniższy przepis udowadnia, że procedura przygotowania nie jest trudna i poradzi sobie z nią każdy.
Składniki:
Bakłażan – 50 dag
Sól – łyżka + trochę do smaku
Pomidory – 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na pół
Oliwa – 3/4 szklanki
Cukinia – 25 dag
Dynia – 25 dag zielonej
Papryka zielona – 1
Cebula – 1,5 szklanki posiekanej cebuli
Czosnek – łyżka zmiażdżonego
Tymianek świeży – 3 gałązki (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
Natka pietruszki – 6 łyżek
Bazylia – 6 łyżek
Pieprz czarny mielony – do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażana ze skórką kroimy w kostkę, solimy i przekładamy na cedzak, odstawiamy na 30 minut. Dynię i cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm, po czym smażymy je przez 5 minut na rozgrzanym oleju w rondlu. Przekładamy je łyżką do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na cienkie paseczki. Dolewamy oliwę do patelni i smażymy paprykę przez 5 minut, po czym dokładamy do cukinii i dyni.
Bakłażana smażymy przez 7 minut na 4 łyżkach oliwy i mieszamy. Potem przekładamy do garnka z innymi warzywami. Na pozostałej ilości oliwy szklimy cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, tymianek i dwie łyżki natki pietruszki. Dusimy 10 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 minut.
Po zdjęciu z ognia mieszamy potrawę z pozostałą natką i 4 łyżkami bazylii. Solimy i pieprzymy. Podajemy udekorowane pozostałymi liśćmi bazylii.