Jakiś czas temu dziennikarka Katarzyna Bosacka na swoim kanale na YouTube podała przepis na uwielbiane przez większość Polaków danie, czyli pierogi. Receptura pochodzi wprost od pani Marii ze Lwowa, która w naszym kraju mieszka od ponad 20 lat. Jedna porcja pierogów lwowskich będzie was kosztowała zaledwie 2 złote.
Pierogi to uniwersalny przysmak, który można przyrządzać na rozmaite sposoby. Katarzyna Bosacka postanowiła do swojego programu na YouTube zaprosić panią Marię Popko – Ukrainkę, która od kilkunastu lat mieszka w Polsce. Kobieta zdradziła, jak robi się pierogi we Lwowie. Są one nadziewane kaszą gryczaną i białym serem, ale najlepsze jest to, że są tanie i łatwe w wykonaniu. Za jedną porcję zapłacimy tylko około 2 zł.
Porcja z samą kaszą, serem i dodatkiem cebulki kosztuje ok. 1,50 zł. Jeśli dodamy do pierogów boczek, uzyskamy trochę bogatszą wersję, której porcja będzie nas kosztować 2,30 zł – dodaje Bosacka. Poniżej znajdziecie listę potrzebnych składników – z tej porcji wyjdzie wam jakieś 60 pierogów.
Przepis na pierogi lwowskie
Składniki:
250 g twarogu
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
pieprz, sól
cebula
ząbek czosnku
opcjonalnie boczek do okrasy
Do ciasta:
jajko
pół kg maki
woda
Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć ją na oleju lub maśle. Ugotowaną kaszę, kostkę białego sera i cebulę połączyć ze sobą w misce. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą do smaku. Przyrządzić ciasto na pierogi, a następnie nadziewać je kaszą i serem. Gotować pierogi lwowskie w osolonej wodzie. Na końcu można je okrasić podsmażoną cebulą z boczkiem. Smacznego.