Ciasta z jabłkami są najsmaczniejsze jesienią, gdy owoce spadają prosto z drzewa i są najświeższe. Nie dość, że są zdrowe, to i każdemu wypiekowi nadadzą charakteru. Ciasta ucierane chętnie przyjmą owoce i z nimi staną się rarytasem. Do popołudniowej kawy będą w sam raz. Chwila pracy w kuchni, a efekt jak marzenie.
Wśród wielu jesiennych wypieków nie może na twoim stole zabraknąć tych ze śliwkami, gruszkami, marchewką, dynią i oczywiście jabłkami. Te ostatnie są gwiazdami szarlotki, ale dziś znajdą się w babce. W moim domu to ciasto znika z blaszki jak świeże bułeczki z piekarni. Gdy wyjmuję je z piekarnika, na klatce schodowej roznosi się zapierający dech w piersiach aromat.
Przepis na błyskawiczną babkę kisielową z jabłkami
Lista składników:
1 szklanka mąki pszennej
1-2 jabłka
pół szklanki cukru
2 jajka
100 g masła lub margaryny
2 torebki (2 x 40 g) kisielu jabłkowego (ew. cytrynowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Opis wykonania:
Utrzyj jajka z cukrem, a potem dodawaj masło o temp. pokojowej i łącz dalej. Przesiej do masy mąkę, proszek do pieczenia i oba kisiele, wymieszaj do połączenia. Ciasto ma być lepkie i w miarę gęste. Przełóż je do blachy (wymiary 10 x 20 cm) wyłożonej pergaminem. Wygładź z wierzchu i równo układaj plastry jabłek. Piecz deser w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut (sprawdź wykałaczką, czy się upiekł). Ostudź, krój na kawałki i podawaj. Smacznego.