Robiono je częściej niż schabowe, bo smak był nie do opisania. Czasy PRL-u skrywają wiele kulinarnych perełek, o których niestety zapominamy. O jakim daniu mowa? Czy już wiesz?
W PRL- zajadano się nimi po uszy i były bardziej popularne niż schabowe czy mielone. Mowa ozorach wołowych lub wieprzowych, na których widok większość osób w tych czasach od razu ucieka. Ich wygląd jednak jest zupełnie mylący, bo dobrze przygotowane smakują obłędnie i rozpuszczają się w ustach. Poznaj przepis na ozory wieprzowe w sosie własnym i przekonaj się, jakie to pyszne!
Robiono je częściej niż schabowe – przepis na ozory w sosie własnym
Składniki:
» 4 ozory wieprzowe
» 1 duża cebula
» 1 marchewka
» 2 pietruszki
» kawałek pora
» 2 ząbki czosnku
» 1 łyżka mąki pszennej
» 2 liście laurowe
» 3 ziarna ziela angielskiego
» 1 łyżeczka majeranku
» 1/4 łyżeczki chili
» 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
» sól, pieprz
Przygotowanie:
Ozorki oczyść dokładnie, a następnie wytnij ślinianki i umyj. Przełóż do garnka, a potem zalej wodą – tak, by tylko mięso było zakryte. Przykryj garnek i gotuj przez 1 godzinę. Po tym czasie odcedź ozory, następnie obierz ze skóry. Do garnka włóż ozory, obraną marchewkę, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalej nową wodą, następnie gotuj do momentu, aż ozory będą miękkie. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj czerwoną paprykę i chili.
Miękkie ozory wyjmij i pokrój w plastry. Do garnka przełóż cebulę, ozory, a potem dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj chwilę. Pod koniec zagęść mąką. Podawaj z surówką i ziemniakami, smacznego!