Czasami pieczenie ciast potrafi zająć nawet cały dzień. Wypieki przekładane kilkoma różnymi masami choć są smaczne, to nie należą tych najłatwiejszych. Na szczęście są też takie desery, których przygotowanie jest łatwe i co najlepsze – są gotowe w kilkanaście minut. Przepisami na ciasta bez pieczenia powinny zainteresować się szczególnie osoby, które nie mają ręki do gotowania, są zapracowane albo zwyczajnie im się nie chce.
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam to ciasto bez pieczenia, moi bliscy byli pod ogromnym wrażeniem i chętnie prosili o dokładki. Wieczorem po cieście nie został już ani okruszek. Od tamtego czasu robię ten smakołyk w każdy weekend i wszyscy domownicy jedzą go z ogromnym apetytem.
Szybki deser bez pieczenia to zbawienie dla leniuchów
Pieczenie słodkości potrafi być czasochłonne i pracochłonne. Jednak istnieje pewne rozwiązanie, które pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu i energii. Wystarczy stworzyć ciasto bez pieczenia. Tego typu wypieki robi się szybko i sprawnie, a opcja, że się nie uda, wcale nie wchodzi w grę. Poniższa receptura zainteresowała mnie od razu. Dziś znam ją na pamięć i z chęcią przyrządzam pyszne ciacho, gdy mam ochotę na coś słodkiego. Nie jestem mistrzem cukiernictwa, mimo to ciasto za każdym razem wychodzi na piątkę z plusem. Polecam ten przepis.
Przepis na nieziemsko smaczne ciasto bez pieczenia
Składniki:
szklanka mleka
2 opakowania herbatników maślanych
2 łyżki cukru
2 ½ szklanki mleka w proszku
200 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej
100 g pokruszonych orzechów włoskich 30%
100 g czekolady mlecznej
¼ szklanki śmietanki
Opis przygotowania:
Spód blachy wyłóż papierem pergaminowym i umieść na dnie herbatniki. Równo rozprowadź na nich kajmak i przykryj go kolejną warstwą ciasteczek. Następnie posmaruj je dżemem porzeczkowym i znów rozmieść ciastka.
Przyrządź krem. W rondelku zagotuj mleko z dodatkiem cukru, ostudź. Masło ucieraj robotem i wlej do niego chłodne mleko, miksuj. Dodawaj porcjami sproszkowane mleko i ucieraj na aksamitny krem. Wyłóż go na deser, wyrównaj i umieść czwartą warstwę herbatników.
Na polewę: śmietankę przelej do rondelka, wrzuć czekoladę i podgrzewaj do momentu, aż powstanie jednolita masa. Delikatnie ją ostudź, a potem rozprowadź na cieście. Na końcu posyp wierzch orzechami włoskimi i włóż deser do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego