Rolada Rafaello w kilka minut jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Idealna na weekend, dla gości lub na imprezę domową. Jej smak jest wyrazisty i zarazem delikatny.
Przepis na roladkę z wiórkami kokosowymi jest bardzo prosty i poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz. Składa sie z prostych składników, a jest tak pyszna w smaku, że dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Rolada Rafaello w kilka minut. Przepis
Składniki:
(forma do pieczenia 30×40 cm)
Biszkopt:
» 4 jajka
» 85 g cukru
» 35 ml oleju
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 90 g mąki
Krem:
» 250 g serka śmietankowego Almette
» 40 g cukru
» 250 ml śmietanki kremówki 36%
» 80 g białej czekolady
» 50 g wiórków kokosowych
» 60 g prażonych migdałów
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier, następnie zmiksuj na puszystą, gładką masę. Wlej olej i chwilę zmiksuj, a potem dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Przelej masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piecz 20 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Wyjmij i za pomocą czystej ściereczki zawiń ciasto w roladę, następnie pozostaw do wystudzenia.
Krem: Serek śmietankowy przełóż do miski, następnie dodaj cukier, śmietankę kremówkę. Ubijaj, aż masa zgęstnieje, a potem dodaj rozpuszczoną białą czekoladę. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. 2/3 masy wyłóż na rozwiniętą, wystudzoną roladę, a na masę posyp prażone migdały. Zwiń roladkę i wysmaruj ją resztką masy, następnie posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki i gotowe, smacznego!
Sprawdź też przepis na pyszne kulki a’la Ferrero Rocher- znajdziesz go tutaj.