Rolada szpinakowa z łososiem to idealna przystawka na Wielkanoc i nie tylko. Smakuje rewelacyjnie, a przygotowanie jej nie zajmie Ci nawet pół godziny. Poznaj szybki i sprawdzony przepis!
Rolada ze szpinaku połączona jest z pysznym, kremowym serkiem i wędzonym łososiem. To połączenie smakowe sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerza! Oprócz rewelacyjnego smaku, zachwyca także swoim wyglądem. Przygotujesz ją bardzo szybko i prosto – poradzi sobie z nią każdy, kto stawia pierwsze kroki w swojej kuchni.
REKLAMA
Rolada szpinakowa z łososiem – sprawdzony przepis
Składniki:
› 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego
› 1 łyżka masła
› 1 ząbek czosnku
› sól i pieprz
› tarta gałka muszkatołowa
› 2 jajka
› 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
› 1/2 serka śmietankowego
› 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
› 100 g wędzonego łososia
REKLAMA
Przygotowanie:
Jeśli używasz świeżego szpinaku to najpierw go opłucz i dokładnie osusz. Umieść go na dużej patelni, dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, a potem ciągle mieszaj i podgrzewaj, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, a następnie włóż do malaksera i zmiksuj lub zblenduj blenderem. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, to umieść go od razu na patelnię i na małym ogniu rozmrażaj. Kiedy nadmiar wody odparuje, dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około 5 minut i zdejmij z ognia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Wszystko zblenduj na gładką masę.
Do masy szpinakowej dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj, a potem dodawaj stopniowo mąkę. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę – musi być bardzo dobrze ubita! Dodaj do szpinaku i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką.
REKLAMA
Wyłóż masę na dużą blachę (20 cm x 30 cm)wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię tworząc duży, płaski placek. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 10 minut. Wyłóż placek na ściereczkę, a potem odklej papier do pieczenia. Od razu zawiń roladę w ściereczkę i ostudź.
Serek wymieszaj z chrzanem, a następnie rozsmaruj dokładnie na placku szpinakowym. Poukładaj wędzonego łososia wzdłuż jednego boku, a potem zwijaj roladkę. Po zwinięciu owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki.
Smacznego!