Potrawy z tortillą pochodzą głównie z Meksyku. Nie trzeba jednak podawać tortilli z kukurydzą czy fasolą. Warto postawić na wersję dietetyczną, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z najbliższymi. Proponujemy recepturę na roladki z tortilli z dodatkiem łososia.
Roladki z tortilli – wersja z łososiem
Tak na dobrą sprawę przepis na tortillę możesz stworzyć samodzielnie. Zerknij do lodówki i wybierz takie składniki, które dobrze się ze sobą łączą. Możesz przygotować tortillę z ulubionymi warzywami i sosem pomidorowym czy też tortillę z rozgniecionym awokado oraz odrobiną kukurydzy i sera. Wystarczy trochę kreatywności i możesz stworzyć naprawdę idealne danie.
Aby ułatwić Ci całe zadanie, poniżej zamieściliśmy gotową recepturę na tortillę, której przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Roladki z tortilli z dodatkiem łososia sprawdzą się znakomicie na lunch, na śniadanie, a nawet w czasie przyjęcia jako wymyślna i obłędna w smaku przekąska.
Roladki z tortilli – przepis
Składniki:
10 plastrów wędzonego łososia
kilka placków do roladek z tortilli
słoiczek kaparów
garść oliwek zielonych
ser kanapkowy do smarowania (np. z ziołami lub kanapkowy)
Przygotowanie:
Rozłóż tortille płasko na blacie, każdą posmaruj sporą warstwą serka kanapkowego – możesz użyć ulubionego smaku. Na serku umieść plasterki łososia. Nie musisz ich żałować – jeśli położysz ich więcej, to roladki będą bardziej pożywne. W kolejnym kroku posyp wszystko kaparami, a następnie zwiń roladki z tortilli. Pokrój je na niewielkie paski (o grubości ok. 2-3 cm) i w każdą roladkę wetknij wykałaczkę. Dzięki temu tortille na zimno się nie rozpadną.