Sezon na dynie trwa nadal. Czas wyczarować w swojej kuchni coś co smakuje najlepiej jesienią. Rozgrzewająca zupa o kremowej konsystencji rozchmurzy nawet najbardziej zimny dzień.
Zupa dyniowa to źródło witamin wspomagających odporność i zdrowy wygląd skóry, dlatego też warto ją jeść w okresie jesiennym gdy dynia jest dostępna w każdym sklepie. Poniższy przepis na to danie nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki są łatwo dostępne i tanie.
Rozgrzewająca zupa dyniowa – przepis
Składniki:
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
640 g pieczonej dyni dowolnej odmiany
1 cebula cukrowa
2 średnie marchewki
łyżka masła
pół szklanki tłustego mleka
Obierz cebulę i marchewkę. Cebulę drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W garnku umieść łyżkę masła, a następnie dodaj wcześniej przygotowane warzywa. Podsmażaj je przez niecałe 20 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką.
Upiecz dynię z oliwą, solą i czosnkiem, a potem dodaj ją do zupy i zmiksuj z dodatkiem oregano i tymianku. Po dodaniu pieczonej dyni wlej pół szklanki mleka, a następnie ponownie zmiksuj.
Zupa dyniowa ma gęstą konsystencję. Jeżeli wolisz rzadsze zupy wystarczy dolać więcej mleka lub bulionu.
Smacznego!