Panierka jest nieodzownym elementem schabowych lub różnych rodzajów ryb. Niestety tradycyjnie przyrządzana nie jest specjalnie zdrowa. Są na szczęście inne sposoby na przygotowanie zdrowszej chrupiącej skórki.
Smażenie jest jedną z najszybszych metod przyrządzania różnego rodzaju potraw. Ma to jednak swoje wady – dania przygotowywane w taki sposób nie są zbyt łatwe w trawieniu, co nierzadko skutkuje bólami brzucha.
Przede wszystkim zamiast smażenia warto wybrać pieczenie. W takim przypadku dany produkt nie tylko nie wchłonie dodatkowego tłuszczu, ale dodatkowo znajdujący się wewnątrz tłuszcz naturalnie się wytopi.
Jeśli natomiast chodzi o samą panierkę, z powodzeniem można użyć do tego celu na przykład mieszanki startego parmezanu i bułki tartej. Dodatkowo do takowej można dodać ulubione przyprawy, takie jak czosnek czy bazylia.
Jeszcze zdrowszy pomysł zakłada przyrządzenie panierki z chleba razowego lub grahamki. Wystarczy podsuszyć pieczywo w piekarniku, a następnie zetrzeć lub pokruszyć przy użyciu młotka kuchennego.