Ciasto Shrek to gratka dla wszystkich amatorów nietuzinkowych słodkości. Jest proste w wykonaniu i naprawdę wyborne, w dodatku okazale się prezentuje, a zielona barwa przykuwa uwagę i wzbudza zaciekawienie. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły deser na rodzinne spotkania, ciasto Shrek będzie strzałem w 10!
Ciasto Shrek to słodycz kusząca nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Jeśli przejadły ci się szarlotki i serniki, wypróbuj ten warstwowy specjał. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, to tylko pozory. Sprawdź recepturę na ciasto Shrek i delektuj się nim wraz z bliskimi.
Przepis na ciasto Shrek
Warstwa pierwsza – biszkopt
Składniki:
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, te ostatnie ubijamy na sztywno, a potem dodajemy powoli cukier i olej, nieustannie miksujemy. Dodajemy po kolei żółtka, nie przerywając miksowania. Wsypujemy do masy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę z papierem i pieczemy przez 30 min w temp. 170°C.
Warstwa druga – zielona masa budyniowa
Składniki:
3 budynie śmietankowe
1 l gęstego soku warzywno – owocowego typu Kubuś albo Ptyś (w kolorze zielonym)
Przygotowanie:
Odlewamy 1 szklankę zielonego soku, a resztę wlewamy do naczynia i zagotowujemy. Do odlanej porcji soku wsypujemy budynie w proszku i całość mieszamy. Uważnie wlewamy sok z budyniem do rondelka, zwinnie mieszamy, aby nie było grudek. Gdy masa zgęstnieje, wylewamy ją na upieczony biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.
Warstwa trzecia – śmietanka z ciasteczkami
Składniki:
1 opakowanie cytrynowej galaretki
400 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie ulubionych ciastek, najlepiej typu Delicje
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia (ale nie stężenia). Śmietankę wlewamy do naczynia i przy pomocy miksera ubijamy ją na sztywno, po czym powoli wlewamy przestudzoną cytrynową galaretkę. Gotowym kremem przykrywamy warstwę zieloną deseru, a na powierzchni układamy ciastka, delikatnie je dociskając
Czwarta warstwa – zielona galaretka
Składniki:
2 łyżeczki żelatyny
2 opakowania zielonej galaretki
Przygotowanie:
Zagotowujemy litr wrzątku, wsypujemy galaretki oraz żelatynę. Solidnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (galaretka nie może zastygnąć). Gdy będzie chłodna, przelewamy ją na masę śmietankową. Ciasto Shrek wkładamy do lodówki, aby odpowiednio się schłodziło, natomiast galaretka stężała.