Ryba do lżejsza odskocznia od kotletów schabowych, mielonych czy pieczeni mięsnych. Ile razy zdarzyło Ci się nie odmrozić jej na czas? Jeśli przed smażeniem ryba jest nadal oszroniona lodem, pomyśl o tym, by wyjmować filety z zamrażarki w przeddzień robienia obiadu. Najlepiej odmroź je wieczorem. A jeśli zapomnisz to zrobić, wtedy uratuje cię ten wędkarski trik na przyspieszenia odmrażania ryby. Nie polega na polaniu jej wrzątkiem, tylko natarciu pewnym kuchennym składnikiem. Proces odmrażania skróci się z kilku godzin do… kilku minut!
REKLAMA
Konsumenci często sięgają po ryby mrożone, ponieważ łatwo je przechować, ale etap rozmrażania to walka z czasem. Dowiedz się, jak w kilka chwil odmrozić filety, by nie straciły walorów zdrowotnych i smakowych.
Ryba rozmrożona w mig. Poznaj patent wędkarza
Jeśli masz w zasięgu ręki sól, filety odmrozisz szybko i bez nerwów. Słone kryształki definitywnie rozprawią się z oblodzeniami na rybie. Na czym dokładnie polega cała sztuczka? Niewielką ilością soli precyzyjnie natrzyj zamrożone mięso i odczekaj kilka minut. Po tym czasie dostrzeżesz, że ryba znacznie szybciej odmarza, a pokrywający ją lód topnieje jak szalony. Już nie musisz czekać godzinami, aż filet życzliwie odmarznie.
REKLAMA
Po wybraniu odpowiedniej metody rozmrażania ryby powinieneś ją osuszyć przed smażeniem, pieczeniem czy grillowaniem. Wytrzyj porządnie mięso ręcznikiem kuchennym, a potem przyrządzaj według własnych upodobań. Sprawdź ten przepis na rybę w cieście piwnym.